Goed presenteren ?

Goed presenteren ?

Iedereen kan presenteren. De een wat beter dan de ander. Wij van Prezitation zijn er echte masters in. Dat kan jij ook worden, maar daar gaat een goede voorbereiding aan vooraf. Lees hier hoe je een echte master in presenteren wordt.

Goed presenteren ? Voorbereiding maakt de presentatie perfect. Dat hoor je vaak, maar klopt niet. De inhoud van je presentatie kennen, maakt je nog geen master in presenteren. Het is geen kwestie van veel voorbereiden, maar van goed voorbereiden. Want anders is het gewoon een riedeltje opdreunen en dat is oersaai om naar te luisteren. Dus, hoe zorg je ervoor dat je een boodschap overbrengt die blijft hangen?

blog-banner-goed-presenteren-02
TIP 1: FILM JEZELF

Bijna niemand vindt het leuk om zichzelf te filmen, maar toch is het dé manier om erachter te komen hoe je presenteert. Tijdens het kijken van het filmpje, moet je jezelf afvragen: zou ik naar deze presentatie willen kijken en luisteren? Ook is het goed om te kijken naar houding, spreektempo en de lengte van de pauzes die je neemt tussen de verschillende onderwerpen door.

TIP 2: NIET DENKEN MAAR DOEN

Nog zo’n leuke: oefen hardop. Niet te hard, want anders gaan de buren weer klagen. Dus doe net alsof je het aan iemand vertelt. Daardoor leer je duidelijk te articuleren en een goede intonatie te bepalen. Tegelijkertijd kom je erachter hoelang de presentatie daadwerkelijk duurt.

TIP 3: EEN GOED GEVULDE MAAG DOET WONDEREN

Zorg ervoor dat je van te voren goed eet. Je wilt niet dat het rommelen van je maag boven je presentatie uitkomt. Ook erg belangrijk: voorkom een droge mond. Zet desnoods een glaasje water binnen handbereik.

TIP 4: RUST

Gapen tijdens je presentatie? Not done! Dus geen nachten doorhalen om je presentatie te oefenen. Je moet uitgerust, fris en energiek voor een groep staan.

TIP 5: KOUDE DOUCHE? LET’S DO IT!

Een koude douche doet wonderen. Dus kom op tijd uit bed en stap in de douche. Koud water zorgt voor meer energie, minder stress, een lagere bloeddruk en een hogere weerstand.

Als afsluiter nog twee inhoudelijke aandachtspunten. De eerste is: zorg voor een goede binnenkomer. Pak gelijk de aandacht. Luisteraars denken dan: oké dit is interessant, hier wil ik meer over weten. De afsluiting van een presentatie is minstens zo belangrijk. Geef een korte samenvatting of kies voor een conclusie, maar zorg er met name voor dat jij bij mensen blijft hangen. Dat is meteen goed voor je netwerk.

 

Een klant in één minuut binnenhalen

Het tweede aandachtspunt gaat over beeld. Mensen houden van plaatjes kijken. Dus minder tekst en meer beeld. En dan komen wij om de hoek kijken. Want wil jij een toffe Prezi waarmee je die klant vanaf de eerste minuut binnenhaalt? Dan moet je ons een Prezi laten ontwerpen. Doe er een Prezi Training achteraan en je wordt een echte master in presenteren.

Hopelijk helpen onze tips je om goed te presenteren. Heb je hulp nodig? Laat het ons weten!

Volg ons ook op Social:

Linkedin
Facebook